Östgöta skogsgrupp har haft en mosskurs under hösten. Nu är den avslutad för denna gång, men det lär bli fortsättning. Mossor är fascinerande, vackra, varierande och viktiga för ekologin och klimatet. Hörde Du det- klimatet! Man har räknat ut att världens mossor innehåller 400 gigaton kol bundet i marken, framförallt i mossar men även i skogar av olika slag.
Vi var fjorton personer sammanlagt och samlades i Studiefrämjandets lokaler tre kvällar, och åtta av oss besökte Åsnens nationalpark och fick visning av mossor av Per Darell. Vid avslutningskvällen var biologen Mikael Hagström vår guide bland mossor som vi tagit med och med sina fina bilder av märkliga mossor.
De flesta har kanske hört att torkade vitmossor (Sphagnum) förr användes som blöjor, mensskydd och sårkompresser, eftersom de har en oerhörd förmåga att suga upp vätska. Mossor bidrar också till att hålla kvar fukten i skogarna. Men färre kanske vet att tjusiga damer kring sekelskiftet 1800-1900 satte prydnader i hatten, och det kunde vara plymer från vita ägretthägrar eller vackra mossor! I flera sekel användes väggmossa till att täta väggarna i stockvirkeshus. Min farfars far började sin karriär med att leverera väggmossa till husbyggen på nuvarande Östermalm under 1870-talet.
Men mossor har också sin egen rätt att existera, som livets pionjärer på land, och grunden för kärlväxterna. Man har beräknat att mossorna började utvecklas för 460 miljoner år sedan.
I Sverige har vi 1060 arter av mossor. Många arter är användbara indikatorer på bevarad biologisk mångfald, så kallade signalarter. Ju fler arter man känner igen, desto mer intressant blir det att vandra i naturen. Det har kommit bra litteratur såsom Hallingbäcks fältguide. Helst bör man ha en bra lupp som förstorar 10-15 gånger, för att se hur de enskilda små bladen ser ut. Sporkapslarna är också mycket varierande och intressanta. Under studiecirkeln hann vi studera ett fyrtiotal arter i fält eller på bordet med lupp eller mikroskop, och ytterligare ett brett urval på bild.
Det är som oftast, att ju mer man vet, desto fler frågor ställer man sig. Nyfikenheten blir aldrig mätt.
Bild och text: Göran Toss 2019-10-23
Fantastiskt trevlig artikel Göran och SNF