Norra Kärr – viktig information om gruvboomen.

IMG_6196.redIMG_4092.red      Ett kanadensiskt gruvbolag har fått göra en stor inmutning mellan  Ödeshög och Gränna och tillstånd att provbryta mineral för utvinning av så kallade sällsynta jordartsmetaller vid Norra Kärr. Brytningen skulle ske I ett stort  upp till 250 meter djupt dagbrott där dumpers skulle köra malmen på ramper upp till markytan. Den krossade malmen skulle sedan urlakas I stora lakdammar med hjälp av stora mängder svavelsyra. Efter klarning I ytterligare en damm skulle vattnet rinna ner I Vättern.  Liknande dammar I Spanien, Ungern, Finland och Sverige har brustit och skapat stora skador. Vi anser att ett sådant högriskprojekt måste granskas ur alla synvinklar och- liksoms Bergsstatens agerande- bli en utgångspunkt för revidering av minerallagen. Detta kommer att belysas av en rad exporter vid ett seminarium I Gränna lördag den 1 mars. Arrangerat av Naturskyddsföreningen I Ödeshög och Gränna samt Aktion Rädda Vattern. Mer information kommer bland annat på kretsarnas hemsidor och ARVs.  

Kontaktperson: Helena.hillar@gmail.com.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.